Hvad kan man gøre for at hjælpe dem bedst muligt videre?

 

Anoretikkere skal hjælpes hurtigt videre!

Hjælp nu, inden det er for sent!
Hvis man har anoreksi, kan man få behandling med psykoterapi. Man får også kostvejledning som en del af behandlingen, enten som led i psykoterapien hos psykologen eller hos en diætist.

Psykoterapi: Man går i psykoterapi for at få mere indsigt i, hvad det er for psykiske mekanismer der gør at man mener, man er for tyk. Bl.a. forsøger man at finde ud af, hvad der har udløst sygdommen, og hvad der er med til at fastholde den.

Det er også vigtigt at man får støtte til at spise normalt og til at få en normal vægt igen. Det kan ske ved at man sammen med en læge og en diætist udarbejder en kostplan og derefter skriver ned, hvor meget man spiser hver dag, om man kaster op, om man tager afføringsmidler, hvor meget man dyrker motion osv. For at kunne følge med i hvordan det går med vægten, er det en god ide at man bliver vejet f.eks. en gang om ugen, eller når man er hos lægen.

Medicin: Der findes ikke medicin, som hjælper på anoreksi. Hvis man udvikler en depression kan det være en god idé at få antidepressiv medicin som f.eks. SSRI, de såkaldte “lykkepiller”.

Familiebehandling: Familiebehandling er en vigtig del af behandlingen. Ikke mindst hvis man stadig bor hos sine forældre. Et ungt menneske med anoreksi vil derfor ofte få tilbud om familiebehandling, hvor der bl.a. kigger på familiemedlemmernes måde at være sammen på, og på om samspillet i familien følger mønstre der er med til at vedligeholde anoreksien.

Behandling på Psykiatrisk afdeling: Hvis behandlingen hos ens egen læge, hos en speciallæge i psykiatri eller hos en psykolog ikke er god nok, eller hvis vægten er blevet meget lav, kan man blive behandlet på en psykiatrisk afdeling. Ofte har man mulighed for at komme på en ungdomspsykiatrisk afdeling.
Man kan også blive henvist til Rigshospitalet, hvor der er en specialafdeling for mennesker med spiseforstyrrelser.
Behandlingen på en psykiatrisk afdeling kan foregå ambulant eller ved at man er indlagt, alt efter hvor tynd man er, og hvordan man har det.

Tvangsbehandling: Hvis sygdommen bliver direkte livstruende, er det nødvendigt at man bliver indlagt og får en hurtig behandling. Man kan godt være så syg, at man ikke selv kan vurdere, hvor nødvendigt det er at blive behandlet hurtigt og effektivt. I givet fald har lægen mulighed for at indlægge med tvang. På psykiatrisk afdeling vil psykiaterne tage stilling til, om det også er nødvendigt at tvangsbehandle, f.eks. med sondemad.
Loven om tvang i psykiatrien sidestiller nemlig alvorlig anoreksi med psykose, hvor man kan blive behandlet mod sin vilje. Se Lov om tvang i Psykiatrien.